ניתוח התנהגות
מה בדיוק עושה מנתחת התנהגות?
מנתחת התנהגות עובדת לפי גישה התנהגותית הבוחנת התנהגות נצפית של ילד/מתבגר, בסביבה בה ההתנהגות מתרחשת. מטרת התצפית, היא להגיע למסקנה מה מחזק את ההתנהגות וכיצד ניתן ללמד התנהגות חלופית מתאימה ורצויה. למנתחת התנהגות ישנם כלים לטפל בקשיי התנהגות, להפחית התנהגות לא נאותה ולהגביר התנהגות רצויה ונאותה.
הורים חווים קשיים שונים, במהלך התפתחותם של ילדים. על כן, רב ההורים מנסים לפתור את הבעיה ולנסות לאתר פתרון מתאים. לעיתים, הם מתמודדים עם תסכול ורגשות אשם. מנתחת התנהגות מנוסה ומקצועית יכולה לסייע ולעזור להורים להבין מהו הגירוי שגורם לאותה התנהגות להתרחש ולהקנות כלים להורים באמצעות תוכנית התערבות ספציפית להתמודדות טובה יותר עם ההתנהגות הלא נאותה. מנתחת ההתנהגות יודעת לשאול שאלות נכונות, להציע את פתרונות חלופיים וללוות את התהליך כולו, עד לקבלת תוצאות ראויות.
מהם השלבים?
הליווי וניתוח ההתנהגות מורכב ממספר שלבים:
- איסוף נתונים על התנהגות הילד ועל הסביבה המקיפה אותו (בית, או מסגרת חינוכית)
- הערכה מתוך ראיון ותצפיות שמסבירים מדוע התנהגות מתרחשת, היכן היא מתרחשת ואיך ניתן להתמודד עמה.
- בניית תוכנית התערבות המשלבת לימוד של התנהגויות חיוביות (חלופיות)
- ליווי ומעקב אחר תוכנית ההתערבות, ביצוע התאמות בהתאם לצורך – עד להשגת המטרות שהוגדרו.
ביטוי אישי כמנתחת התנהגות
ביטוי אישי
כמנתחת התנהגות
במסגרת ליווי משפחה יוצאים עם ההורים למסע. אני מאמינה שהעבודה היא בשיתוף פעולה פורה עם ההורים, רואים מטרות משותפות למשפחה כולה. הליווי כולל בחינת דרכים שונות, כדי להגשים את המטרות ההתנהגותיות ודרכי הפעולה במגוון מצבים מאתגרים של ילדים, באופן שמאפשר תקשורת טובה ואיכותית עם הילדים.
כמחנכת בעבר, ומנתחת התנהגות במערכת החינוך כיום, אני מאמינה בעבודת צוות, שותפות והנחייה ממקום חיובי ומקצועי בכתיבת תוכנית התערבות ויישומה בבתי הספר. שיתוף פעולה רב מקצועי, יסייע להעלאת המוטיבציה ושיפור האקלים הבית ספרי, על מנת שאפשר יהיה לשפר ולקדם התנהגויות נאותות של תלמידים שיש להם חשיבות מבחינה חברתית.